De verborgen tuin

HET PROJECT
De Verborgen Tuin moet een rustige plek in de stedelijke omgeving worden waar liefhebbers kunnen genieten van tuinieren en de natuur. De binnentuin wordt een proeftuin voor duurzame stadslandbouw met speel- en siergroen voor en door buurtbewoners. Dit biedt de gelegenheid tot ontmoeting tussen bewoners van verschillende culturele achtergronden, jong en oud.
14

DOEL VAN HET PROJECT

Wij willen in de wijk Rustenburg-Oostbroek een groene oase realiseren waar liefhebbers kunnen genieten van groen, tuinieren en ontmoeting en waar kinderen uit de hele wijk een veilige natuurspeelplaats vinden.

Flyer_uitnodiging3_CS6

VOOR WIE IS HET BEDOELD?
De binnentuin ligt achter het complex aan de Loenensestraat in Den Haag. Niet alleen de bewoners van dit complex zijn de doelgroep maar heel de wijk Rustenburg-Oostbroek, met een speciale focus op het zuidelijke deel van de wijk. Wij betrekken (leerlingen van) de in de buurt gelegen basisscholen en benaderen Wijkvereniging Zuiderpark (ouderen) en Activiteitencentrum Middin aan de Weesperstraat (volwassenen met een verstandelijke beperking) om potentiële deelnemers te bereiken.

IMG_8183

WAT KAN JE ALLEMAAL DOEN IN DE VERBORGEN TUIN?

  1. Een tuin of vierkante-meter-bak huren om zelf in te tuinieren
  2. Meedoen via de kidsclub van Nadia Zizaoui van Stichting Mooi
  3. Meedoen aan de tuinwerkdagen en workshops (als je het leuk vindt om je buurtgenoten te leren kennen door gezamenlijke activiteiten te doen en meteen meer te leren over tuinieren)
  4. Met je kind samen genieten van een stukje groen in de buurt en van de natuurbeleefplek. Voorwaarde voor het krijgen van een sleutel is dan wel dat je ook meehelpt op de tuindagen en algemene werkzaamheden

Wil jij meedoen aan een van deze activiteiten? Geen je dan op via het formulier onderaan deze pagina!

IMG_8184

PROJECTOPZET

Het tot stand brengen van de Verborgen Tuin is een meerjarenplan. Nu het najaar voor de deur staat organiseren wij als een eerste fase in 2015 een aantal activiteiten om omwonenden, bestaande tuinders, buurtkinderen en nieuwe geïnteresseerden bij elkaar te brengen zodat er een breder draagvlak ontstaat in de wijk. Dit zijn activiteiten die in het teken staan van stadslandbouw; groen- en tuinaanleg, tuinonderhoud, oogst en het verwerken van planten. Jong en oud werkt hierbij onder professionele begeleiding aan de voorbereidingen voor het voorjaar. Daarnaast werken alle projectdeelnemers het eerste schetsplan van de omwonenden verder uit. Er zijn veel kwesties te bespreken wat betreft de ruimtelijke inrichting, toegankelijkheid en persoonlijke mogelijk- en verantwoordelijkheden van de tuin. Speciale aandacht is er voor de natuurbelevingsplek voor kinderen en het gebruik ervan. Verder worden er tuinactiviteiten georganiseerd die al in het winterseizoen kunnen plaatsvinden. Hier is in het voorjaar van 2015 door de enthousiaste bewonersgroep al een begin mee gemaakt. Professionele hulp is nodig om verschillende specifieke werkzaamheden te kunnen verrichten.

velden gemarkeerd met een * zijn verplicht